Het Arentshof en omgeving

De naam Arentshof verwijst naar de laatste eigenaar. Het vormt een soort erekoer, passend bij het herenhuis. 

Arentshof

In het park vinden we een beeldengroep die de vier “Ruiters van de Apocalyps” symboliseert. Achteraan vinden we een idyllisch tafereel van twee vechtende putti die oorlog en vrede voorstellen. Het Arentshof biedt ons een prachtig zicht op de gevels van Gruuthuuse.

Het paleis van Gruuthuse

Het paleis van Gruuthuse was het huis van de heren van het gruut. Gruut was een kruidenmengsel dat gebruikt werd om bier op smaak te brengen. De familie slaagde erin het gruutrecht te monopoliseren. Het was een lucratieve handel die de familie geen windeieren opleverde.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk

Via het Bonifatuisbrugje wandelen we langs de kooromgang naar de voorzijde van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, één van de oudste parochies van Brugge. Met zijn 122 meter hoge spits, goed voor de hoogste bakstenen toren ter wereld.

Het Oude St.-Janshospitaal

Tegenover de kerk ligt het Oude St.-Janshospitaal. De stichtingsdatum gaat terug tot voor 1188 en daardoor wordt het beschouwd als het oudste Europese ziekenhuis. Tot 1976 konden zieken hier terecht. In de oude ziekenzalen is nu het Memlingmuseum ondergebracht. De negentiende-eeuwse ziekenzalen doen nu dienst als congres- en vergaderruimte en bieden onderdak aan beurzen.